Glädje och njutning kan visas på många sätt; skratta, klappa i händerna eller bara ligga och titta förnöjt i vattnet. Du som förälder ser på ditt lilla barn när det trivs med tillvaron. Relationen er emellan byggs fint i den unika miljö vi har i det varma omfamnande vattnet.
Vår undervisning utgår från er, att ni ska vara trygga i vattnet och ha roligt tillsammans.
Barn föds vattenglada. Genom att börja simma i tidig ålder utvecklas såväl vattenvana som simning och dessutom lärs respekten för vatten in. Ett barn blir aldrig vattensäkert utan vi vuxna måste alltid övervaka våra barn vid och i vatten. Vi har ett stort ansvar att ge barnet ett så sunt förhållningssätt till vatten som möjligt.
Simstunderna inbjuder till mindfulness. Ni är på samma nivå som ert barn och utforskar tillsammans vattnet och dess möjligheter. Barnet stimulerar flera sinnen under lektionen. Det utvecklar sitt sensoriska sinne då det tar emot intrycken i miljön. Det ser många saker vid vattenytan och upptäcker nya lukter och ljud. Till och med smaken stimuleras då barnet gärna smakar på vattnet och det är helt naturligt. Barnet känner vattnet kring hela sin kropp och när vi rör barnet i vattnet blir det som mjuk massage mot huden. Som ett svar på den sensoriska stimulansen utvecklas även barnets motorik. När barnet känner sina armar och ben vill det gärna röra på sig. I vattnet har barnet en fantastisk rörelseförmåga. Inga blöjor eller kläder hindrar barnet från att ta sig fram. Tänk vilken frihetskänsla!
Vår babysimskola är indelad i 5 steg där vi successivt utvecklar övningarna. Barn älskar att känna igen och gör gärna samma övning om och om igen. Det ger trygghet och skapar en god inlärning. Våra grupper indelas efter åldrar på barnen och därför kan man gå samma kurs flera gånger då åldersspannet inom ett steg är stort. Alla övningar kan utföras på flera svårighetsnivåer och vi anpassar för att ni ska känna er trygga och att barnet utvecklas i sin egen takt. Vi varierar en del av materialet varje lektion under kursen för att det ska bli nytt och spännande varje gång. Det kan vara bollhav, regnbågstunnel, massagebollar, flytmatta och hålmatta, babyflotte, armringar, flytkorvar, stor båt eller undervattenshögtalare.
ANKAN (3-7 mån)
Grundläggande trygghet i vattnet för barn och föräldrar. Föräldern lär sig hur man utnyttjar vattnet för barnets motoriska utveckling. Vi tränar på olika grepp så att föräldern kan välja vad som känns bäst för just sitt barn och i en viss situation. Barnet börjar koppla de egna rörelserna med att ta sig fram i vattnet, både i magläge och ryggläge. Vi provar på ett fåtal balansövningar, däribland simring. Vi övar på att få vatten över huvudet och tar eventuellt ett dopp under ytan.
SJÖSTJÄRNAN (6–10 mån)
Vi arbetar vidare med hur man på bästa sätt utnyttjar vattnets egenskaper när vi rör oss i bassängen. Barnet simmar på mage och rygg och får prova på att simma med flytkorv. Armringar tränar barnets kroppskontroll, balans och motorik. Barnet tränar på att hålla sig fast i kanten och i ringar. Vi lär barnet mjukt och försiktigt att hålla andan och därefter simma under ytan. Vi vuxna är lyhörda på barnets kroppsspråk och signaler. Hopp eller dyk från kanten introduceras så smått.
GRODAN (8–14 mån)
Simsträckorna under vattnet ska vara målinriktade, som till förälder, kant eller trappa. Barnet väljer alltid självt om det vill ge sig av men måste få ett okej från föräldern. Vi övar på att vända tillbaka till matta eller kant efter hopp eller dyk. Barnet klättrar själv upp på kanten. Vi övar förflyttning längs stången och tränar på att hålla sig fast på förälderns rygg. Vi bekantar oss med tuben och eventuellt rutschkanan.
FISKEN (12–18 mån)
Simningen liknar det vi gör i Grodan men utökas till längre simsträckor efterhand som barnen utvecklas. Barnet får prova på att falla i sidledes och sedan vända tillbaka till matta eller kant. Vi vuxna finns alltid med en hjälpande hand men barnet ska få försöka själv i den mån det går. Förflyttning längs stången kan utökas med att barnet tar sig upp ur bassängen självt, via trappan. När barnet håller sig fast på förälderns rygg kan föräldern utmana genom att samtidigt simma.
DELFINEN (16-24 mån)
Barnet kan ta sig fram korta sträckor under ytan och längre ovan ytan med hjälp av flythjälpmedel. Efter simsträckan roterar vi över på rygg för att hämta luft. Simfötter introduceras kortare stunder för att få en mer effektiv benspark. Vi provar att hämta saker under ytan. Vi försöker lära barnet att ligga kortare stunder på rygg för att kunna flyta och så småningom simma även i ryggläge. I 2-årsåldern klarar många barn av att helt självständigt falla i vattnet och vända tillbaka till kanten.